Τοποθεσία

Villa by dayΗ Αρχαία Ελεύθερνα (Πρινές) είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό, χτισμένο στην κορυφή ενός ψηλού λόφου,όπου βρισκόταν η ομώνυμη αρχαία πόλη.

Βρίσκεται στα όρια των δήμων Αρκαδίου και Γεροποτάμου σε μία καταπράσινη περιοχή.

Λόγω της ύπαρξης των αρχαιολογικών χώρων, η περιοχή παρέμεινε αλώβητη και παρθένα σε σχέση με άλλες της Κρήτης. Δεν είναι τυχαίο ότι κέρδισε το 2006 το βραβείο του πιο καθαρού χωριού του νομού Ρεθύμνης.

Villa by nightΤο χωριό επίσης έχει εκπληκτική θέα στον Ψηλορείτη, και, για όσους αγαπούν την πεζοπορία, υπάρχουν οδηγοί που θα τους οδηγήσουν σε λίγες ώρες, στην κορυφή του περήφανου βουνού.

Οι βίλλες "Μάγδα" και "Σταύρος" είναι νεόκτιστα κτίρια, κατασκευασμένα από πέτρα, σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο που κτίζονται τα σπίτια στην Κρήτη.

Είναι κτισμένες στην κορυφή του λόφου της Αρχαίας Ελεύθερνας με αμφιθεατρική θέα στην περιοχή. Ο υπέροχος συνδυασμός του καταπράσινου τοπίου και του γαλανού ουρανού θα ξεκουράσει τα μάτια και την ψυχή σας.

Περισσότερες φωτογραφίες από τις βίλλες και την περιοχή »

 

 

Πως να έρθετε

Οι βίλλες Μάγδα και Σταύρος απέχουν από το Ηράκλειο 68 χλμ, από τα Χανιά 90 χλμ και από το Ρέθυμνο 25 χλμ.

Από το ΗράκλειοGoogle Map

Ακολουθούμε την παραλιακή λεωφόρο Ρεθύμνου-Ηρακλείου και κατευθυνόμαστε προς Ρέθυμνο. Βγαίνουμε στην έξοδο του χωριού Πάνορμος και ακολουθούμε νότια την οδό Πανόρμου - Περάματος μέχρι το Πέραμα.

Στη συνέχεια ακολουθούμε για λίγο την Παλαιά Εθνική οδό Ρεθύμνου-Ηρακλείου και στρίβουμε αριστερά προς το χωριό Μαργαρίτες και συνεχίζουμε τον ίδιο δρόμο μέχρι την Αρχαία Ελεύθερνα.

 

Από το Ρέθυμνο και τα Χανιά

Κατευθυνόμαστε δυτικά ακολουθώντας Google Mapτην Εθνική οδό Ρεθύμνου, βγαίνουμε στην έξοδο του χωριού Σταυρωμένος και ακολουθούμε την Παλαιά Εθνική οδό Ρεθύμνου-Ηρακλείου.

Στο χωριό Άνω Βιράν-Επισκοπή στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας την οδό Ρεθύμνου-Μονής Αρκαδίου προς το χωριό Ελεύθερνα.

 

Η Αρχαία Πόλη

Η Αρχαία Ελεύθερνα είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νομού Ρεθύμνης.

Ancient CityΣύμφωνα με την παράδοση είχε πάρει το όνομά της από τον Ελευθερέα, έναν από τους Κουρήτες. Επίσης υπήρξε μία από τις ισχυρότερες πόλεις-κράτη της Κρήτης.

Υπάρχουν σημάδια ζωής τουλάχιστον 4500 ετών στην περιοχή και σώζονται ερείπια από τη Πρωτομινωϊκή εποχή μέχρι και τα Βυζαντινά χρόνια.

AcropoleΟ αρχαιολογικός χώρος καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή με κύρια σημεία αναφοράς τους λόφους Πυργί και Νησί. Η σκαπάνη των αρχαιολόγων έφερε στο φως, μεταξύ άλλων, τα ερείπια ενός οχυρωματικού πύργου, μιας γέφυρας καθώς και μίας ολόκληρης ελληνιστικής συνοικίας.


Κοντινά Αξιοθέατα

Με αφετηρία την Αρχαία Ελεύθερνα, μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκδρομές στα αξιοθέατα της περιοχής:Arkadi

Ιστορική Μονή Αρκαδίου
Η ιστορική μονή, που καταστράφηκε το 1870 από έκρηξη, απέχει 12 χλμ από το χωριό.

Σπήλαιο Μελιδονίου
Melidoni CaveΤο σπήλαιο Μελιδονίου βρίσκεται περίπου 15 χλμ μακριά από την Αρχαία Ελεύθερνα.

Μαργαρίτες
το χωριό Μαργαρίτες έχει παράδοση χιλιάδων ετών στην κεραμική. Απέχει μόλις 4 χλμ από την Αρχαία Ελεύθερνα.

Πέραμα
Στο Πέραμα θα βρείτε Κέντρο Υγείας, φαρμακεία και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Απέχει 6 χλμ από το χωριό.